Essena, Ann en het echte leven

morleyEssena O’Neill is een Australische tiener. Met haar sexy, perfecte Instagramfoto’s trok ze honderdduizenden volgers. Tot ze het niet meer aankon. In november vorig jaar veroorzaakte Essena wereldwijd opschudding door radicaal te stoppen met Instagram en andere sociale media. Ze vertelde het échte verhaal achter haar foto’s. Een schokkend verhaal over perfect willen zijn, je lichaam gebruiken om waardering te krijgen, uren je best doen voor die éne foto. Instagram maakte Essena diep ongelukkig.

Ann Makosinski is een Canadese tiener. Op haar vijftiende vond ze een LED-lamp uit die werkt op lichaamswarmte. Een paar jaar later volgde een mok die de hitte van je koffie omzet in energie. Ann is inmiddels 18 jaar oud en eerstejaarsstudent aan de University of British Columbia. O ja, en ze heeft een tijdje geleden haar eerste telefoon gekocht, vertelde ze trots tijdens een TEDxTeen-lezing in Londen. Een dumbphone. Met een klepje. Het hele voortgezet onderwijs heeft ze doorstaan zonder telefoon. Zonder. Telefoon.

Twee verhalen die me al een tijd bezighouden. De ene tiener heeft door schade en schande geleerd wat sociale media met je identiteit en met je zelfbeeld kunnen doen. De andere tiener heeft laten zien wat je allemaal kunt doen als je niet elke paar minuten je telefoon moet checken.

Ann timmert verder aan de weg. Essena timmert inmiddels ook aan de weg. Ze is bezig om een boek te schrijven over haar ervaringen met sociale media. En verder geniet ze van het leven zonder Instagram.

De moraal van dit verhaal? Put down your phone. Life is waiting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s