Waar is God?

Strenggelovig. Orthodox-gereformeerd. Zo kun je het milieu typeren waarin ik ben opgegroeid. Het laatste restje verzuiling dat nog overeind lijkt te staan. Van buitenaf zijn de afbrokkelende resten van deze zuil goed te herkennen. Vrouwen en meisjes in rokken, twee keer per zondag stromen voetgangers richting de kerk, jongerenavonden. Maar binnen wat er van de reformatorische zuil over is mis ik één iemand: God.

Tuurlijk, de gemiddelde ‘refo’ gaat twee keer per zondag naar de kerk. Daar hoort hij dat hij een zondaar is. Dat hij de hel waard is. Dat Jezus Christus, de Zoon van God, gestorven is voor de zonden van mensen. Dat God mensen kan en wil redden. Maar zodra de kerkdienst afgelopen is, komt er voor de preek vaak een groot, gapend gat in de plaats, dat wordt opgevuld met veel leesvoer en ellenlange discussies.

Waar ligt het aan dat God en Jezus zo afwezig zijn in de levens van reformatorische christenen?

Dat vind ik schokkend. Hoe kun je, als je gelooft dat je zonder Jezus voor eeuwig in de hel terechtkomt – want dat staat in de Bijbel, die het woord van God is – tegelijk prima zonder Jezus leven? Hoe kun je, als de geloofsleer zegt dat God zijn genade alleen wil geven aan wie Hem er zonder ophouden om vraagt, bijna zonder te bidden doorleven? Als je zulke vérgaande, diep ingrijpende dingen gelooft, dan moet toch je hele leven ervan doordrongen zijn?

Waar ligt het aan dat God en Jezus zo afwezig zijn in de levens van reformatorische christenen? Is het te gewoon geworden? Hebben we te vaak gehoord dat we zondaars zijn? Of willen we niet weten dat we zelf niks anders kunnen doen dan bidden of God ons uit onze benarde toestand wil bevrijden?

Het moet klaar zijn met het doen alsof.

Er moet iets gebeuren. Iets waardoor we gaan zien dat we écht niet zonder God en zonder Jezus kunnen. Iets waardoor we serieus gaan nemen wat we zeggen te geloven. Het moet klaar zijn met het doen alsof. We doen er niet alleen onszelf tekort mee, maar ieder ander prikt erdoorheen als ons geloof niet oprecht is.

Ik weet – dat staat ook in de Bijbel – dat alleen God zo’n verandering teweeg kan brengen. Maar dat moet ons er niet van weerhouden om ons hele leven vol te laten zijn van God. Als wij Hem écht zoeken, zal Hij terugkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s