EOJD

De EO-jongerendag is amper achter de rug of in de media ontstaan de eerste discussies alweer. Het ruim twintigduizend bezoekers trekkende evenement kan niet op ieders goedkeuring rekenen.

Op Refoweb wordt heftig gereageerd op een nieuwsitem over de EOJD. Vooral het karakter van het feest moet eraan geloven. “De Kerk moet aantrekkelijk zijn voor Christus, niet voor de wereld. Hier lijkt het omgedraaid”, aldus een reactie. Of deze: “[…] ze gaan volgens presentator Joram Kaat toch allemaal naar de hemel. Je hoeft niet te komen zoals je bent, maar je mag blijven zoals je bent. En zo jaagt de EO deze jonge zielen met een leugenleer rechtstreeks de eeuwige dood in.”

Het is duidelijk dat sommigen, vooral uit de reformatorische hoek, niets moeten hebben van de EO-jongerendag. De manier waarop het Evangelie wordt gebracht, komt hen eenzijdig voor. Ze maken zich zorgen om deze arme jongeren. Maar eigenlijk houdt het jongerenfeest van de EO het reformatorische volksdeel een spiegel voor.

Heb je ooit ruim twintigduizend refojongeren bij elkaar gezien, zingend tot eer van God? Nee? Ik ook niet. Het lijkt wel of er in de reformatorische wereld een taboe rust op het praten over Jezus en het loven en prijzen van God. Als je dat doet, ben je eigenlijk verdacht, want stel dat je onwedergeboren bent en toch doet alsof je een kind van God bent.

En daar wringt iets, denk ik. We hebben een God die niets anders waard is dan al onze lof, of we nou wedergeboren zijn of niet. Deze God is iemand die het niet duldt als we leven alsof Hij er niet is, onder het mom van ‘ik ben toch geen kind van Hem’. Als we God niet persoonlijk kennen, moeten we Hem zoeken. En daar hoort praten over God en over Jezus en Hem loven en prijzen toch echt bij. We zijn het aan Hem verplicht – en in die zin hebben twintigduizend feestende EO-jongeren iets op ons voor.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s