Een leeg A4-tje

De PVV is een kind van zijn tijd. Eind vorige week presenteerde de partij het programma voor de komende verkiezingen. Niet met een bijeenkomst of speech, maar via Facebook en Twitter. En, belangrijker nog, het programma telt maar één A4-tje. Helemaal toegespitst op de aandachtsspanne van onze met informatie bestookte breinen.

Het PVV-programma liet me met een gat in mijn hart achter

Ik schrijf niet graag politiek getinte stukjes, maar deze keer kan ik het niet laten. Wat me opviel bij het lezen van het programma van de PVV was de leegte die van dat ene A4-tje straalde. Niet letterlijk – de pagina was goed gevuld, daar niet van. Maar het programma liet me met een gat in mijn hart achter.

Welgeteld elf punten telt het pamflet. Op één: Nederland de-islamiseren. En hoe wil de PVV dat gaan doen? Wel: Grenzen dicht, AZC’s dicht, asielzoekers eruit, geen hoofddoekjes in overheidsfuncties en alle moskeeën en islamitische scholen dicht.

Daarmee neemt punt 1 de helft van de opsomming in beslag. De andere tien punten zijn aanmerkelijk korter. Nederland uit de EU, burgers macht geven door bindende referenda, wat belastingverlagingen en – misschien wel het meest opvallend – geen geld meer naar innovatie en ontwikkelingssamenwerking.

Die belastingverlagingen, daar kan ik wel mee leven. Het lijkt me helemaal geen ramp als het leven minder duur wordt. Tot zover lijkt de PVV een prima, menslievend programma te hebben. Maar van de andere punten krijg ik het heel, heel koud. De PVV wil een hele bevolkingsgroep zijn godsdienstvrijheid afnemen. Dat moet volgens het programma zelfs zover gaan dat moslims in overheidsfuncties geen symbool van hun religie meer mogen dragen. En minderbedeelden elders in de wereld, die mogen voortaan hun eigen zaakjes opknappen. De partij van Geert Wilders vindt dat eigen volk eerst moet komen. Dat dat volk – hoewel het minder goed gaat dan een aantal jaar geleden – nog steeds schandalig rijk is vergeleken met de landen waar ontwikkelingshulp wordt verleend, dat is kennelijk niet belangrijk.

Een samenleving zonder God is een prima voedingsbodem voor liefdeloosheid en vreemdelingenhaat

Uit het PVV-pamflet spreekt egoïsme. Dat veel Nederlanders daar kennelijk op zitten te wachten vind ik schokkend. Dat je met een hard, koud en zelfzuchtig verkiezingsprogramma stemmen kunt trekken, duidt erop dat er in onze samenleving iets grondig mis is. Waar is het mededogen? Waarom niet een stapje terugdoen als we andere wereldburgers daarmee een beter leven kunnen bezorgen?

Ik denk dat het komt doordat God grotendeels is verdwenen uit ons volksleven. Als je geen God meer dient die je oproept om je plaats te kennen ten opzichte van Hem en je medemensen, dan ga je al snel jezelf heel erg belangrijk vinden. Als je niet meer gelooft dat God alles in je leven in de hand heeft, dan denk je al snel je eigen hachje te moeten redden.

Een samenleving zonder God is een prima voedingsbodem voor liefdeloosheid en vreemdelingenhaat. Niet dat een diepreligieuze samenleving altijd ideaal is – en dan hoef je nog niet eens aan het IS-kalifaat te denken. Maar het besef dat er een liefdevolle God is die alle mensen als gelijk beschouwt en ons opdraagt om hetzelfde te doen, kan ons zuiveren van al ons egoïsme. Ik hoop en bid dat iedereen die zich kan vinden in het verkiezingsprogramma van de PVV tot dat inzicht komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s