Boeken zijn net mensen

De meeste mensen kopen boeken op basis van de inhoud. Ik meestal ook. Maar toch heb ik een vreemde afwijking als het om boeken gaat. De boeken die ik koop moeten me niet alleen interesseren, maar liefst ook een esthetisch verantwoord omslag hebben.

Bij veel boeken heb je de keuze uit meerdere edities, met elk een ander omslag. Als dat zo is, ga ik met volle overtuiging voor de editie met het mooiste omslagontwerp. Toen ik bijvoorbeeld Tolkiens Lord of the Rings wilde aanschaffen, heb ik net zolang gespeurd tot ik ergens die ene paperback boxset met die mooie gekleurde ringen op de ruggen tegenkwam. Pure ijdelheid, ik weet het.

Mijn fetisj werkt zelfs door in onze boekenkast. We hebben er twee. In de kast in de woonkamer mogen vrijwel alleen mooie boeken (op een paar uitzonderingen na, die zo nuttig zijn dat ik ze altijd bij de hand wil hebben). De rest wordt verbannen naar kast nummer twee, op de bovenverdieping.

Als je zo ijdel bent, snij je jezelf af en toe in de vingers. Zoals die keer dat ik in een christelijke boekhandel stond en kon kiezen uit vier edities van De navolging van Christus van Thomas à Kempis. Na lang dubben koos ik die met het mooiste omslag. Bleek het een vertaling te zijn door een classicus die, niet gehinderd door enige kennis van theologie, de hele strekking van het boek om zeep hielp. Ik heb nog steeds spijt van die aankoop, maar het bewuste boek staat toch in de woonkamer, want het omslag is zó mooi.

Boeken zijn uiteindelijk net mensen: wil je een duurzame relatie, ga dan niet af op uiterlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s