Hervormde scheldpartijen

Net iets meer dan 499 jaar geleden spijkerde de Duitse monnik Martin Luther 95 stellingen op de deur van een slotkapel. Of tenminste, zo leerde ik dat op school. Of er spijkers aan te pas zijn gekomen is bij nader inzien niet zo duidelijk. Maar goed, feit is dat de stellingen een hoop stof deden opwaaien en dat Luther uiteindelijk de Rooms-Katholieke kerk is uitgestapt.

Rond 31 oktober – naar verluidt de datum waarop Luther met spijkers en stellingen in de weer was – is er altijd ruimschoots aandacht voor Luther en consorten. Zo ook dit jaar. Op Facebook kwam ik een link tegen naar de Lutheran Insulter. Op deze site krijg je een volstrekt willekeurig, uit zijn verband gerukt citaat uit Luthers werk te zien waarin hij iets of iemand verwenst. En verwensen, dat blijkt hij nogal eens te hebben gedaan. Een bloemlezing (vertaald, dat dan weer wel):

“Jij gruwelijke gruwel!”

“Je bent een wolf en een apostel van Satan!”

“Ga weg in de naam van duizend duivels, en breek je nek voor je de stad uit bent!”

Luther nam geen blad voor zijn mond. Vandaag lachen we smakelijk om zijn hervormde scheldpartijen, maar je kunt je zo voorstellen dat Rooms-Katholieken in zijn tijd het helemaal niet zo grappig vonden. En of zijn tirades nou het meest vruchtbare deel van zijn werk vormen valt ook te bezien.

De moraal van het verhaal? Als orthodox christen heb ik ook vaak de neiging om lelijk te doen over anderen, die net iets minder om God geven. Maar mijn taak is juist om anderen te laten zien hoe goed God is, en dat lukt niet als ik mensen veroordeel. Deed Jezus zelf ook niet, trouwens. Die stuurde de netste, meest godsdienstige Joden naar huis toen ze een op overspel betrapte vrouw naar hem toe brachten.

Oh, nog even een disclaimer: Het is natuurlijk niet mijn bedoeling om Luther in kwaad daglicht te stellen. Naast zijn tirades heeft hij namelijk ook een heleboel ontzettend mooie dingen geschreven. Lees bijvoorbeeld eens zijn preek over Gods liefde in Christus. Kijk, dat is toch net even iets anders dan duizend duivels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s