Gods plan met jouw leven

Zes waarheden voor tieners die geen idee hebben wat de toekomst gaat brengen

Deze blogpost is geschreven door Cricket Hoppmann en verscheen eerder op therebelution.com.

Ooit geprobeerd om met versleten krukken, waarvan het metaal door de rubber voeten prikt, op een houten steiger te lopen?

Je moet dan goed kijken waar je loopt de krukken precies in het midden van elke plank neerzetten, bij elke stap opnieuw. Kijk je even op, dan schiet je kruk tussen de planken door.

In zo’n soort situatie zat ik afgelopen zomer, letterlijk en figuurlijk. Ik ging naar het examenjaar van het voortgezet onderwijs en had geen toekomstdroom.

Het was niet alleen dat ik niet wist welke vervolgopleiding ik wilde gaan doen en op welke school, het was meer dan dat. Mijn toekomst zag eruit als een leeg schildersdoek zonder ook maar een spatje verf, en ik had geen flauw idee hoe het schilderij eruit moest gaan zien.

Ik begon me zorgen te maken. Moet ik zelf een droom bedenken? Zomaar een willekeurig doel kiezen? Dit gevoel werd nog versterkt doordat ik twee andere tieners ontmoette die de komende vijf jaar van hun leven al helemaal hadden uitgestippeld.

Maar God liet mensen op mijn pad komen die mijn angst verdreven. Ik wil hun advies delen met diegenen van jullie die zich net zo voelen als ik.

1. God heeft een plan voor jouw leven.

Jesaja 42:6a: Ík, de HEERE, heb U geroepen in gerechtigheid, Ik zal U bij Uw hand grijpen.

Deze tekst is een pak van mijn hart. Ik hoef geen nobel doel te bedenken om mijn leven zinvol te maken, want God heeft het al helemaal gepland. Ik ben er niet tussendoor geglipt. Soms vergeet ik dit en heb ik moet ik er weer even aan worden herinnerd.

2. Je kunt Gods plan voor je leven niet in de war gooien.

Spreuken 16:9Het hart van een mens overdenkt zijn weg, maar de HEERE bestuurt zijn voetstappen.

Mijn moeder gaf me dit stukje wijsheid mee en ik denk er best vaak aan terug. De gedachte dat God Zijn doel met mijn leven zal bereiken, of ik nou gewillig volg of tegenstribbel, maakt het makkelijker om door te gaan.

Als God mijn leven leidt, kan het niet misgaan.

3. Je kunt het trouwens ook niet mislopen.

Handelingen 9:5En hij zei: Wie bent U, Heere? En de Heere zei: Ik ben Jezus, Die u vervolgt.

Je kunt Gods plan met je leven dus niet in de war gooien, maar kun je wel Zijn zegeningen mislopen? Zoals mijn jeugdleider zei, heeft niemand in de Bijbel er ooit aan getwijfeld of het God wel was die tegen hen sprak. Paulus wist niet welke God, dus hij vroeg het, en Jezus gaf antwoord.

Hoewel je ervoor kunt kiezen om de leiding van de Heilige Geest bewust te negeren, kun je niet per ongeluk Gods zegeningen mislopen als je naar Zijn wil probeert te leven.

4. Streef niet dezelfde dingen na als de wereld.

Spreuken 23:4-5aMat u niet af om rijk te worden, gebruik daarvoor uw inzicht niet. Laat u uw ogen erover vliegen, dan is het er niet meer.

Heb je er vroeger ooit over gefantaseerd om een enorme ontdekking te doen, of iets briljants uit te vinden waarmee je miljoenen kunt verdienen? Ik wel!

Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat er zoveel meer is in het leven dan geld verdienen. Hoewel je natuurlijk wijs met je geld moet omgaan, hoef je niet je hele leven te plannen zodat je zoveel mogelijk verdient.

En dat brengt me bij mijn volgende punt, namelijk…

5. God zal voor je zorgen.

Filippenzen 4:11-13: Ik weet wat het is vernederd te worden, ik weet ook wat het is overvloed te hebben; in elk opzicht en in alles ben ik ingewijd, zowel in verzadigd te zijn als in honger te lijden, zowel in overvloed te hebben als in gebrek te lijden. Alle dingen zijn mij mogelijk door Christus, Die mij kracht geeft.

Ik weet niet of God een tankwagen met melk gaat laten stranden zodat jij je hele weeshuis kunt voeden, maar ik weet wel dat Hij je kracht zal geven om moeilijke omstandigheden door te komen, hoe zwaar ze ook zijn.

6. God heeft alles onder controle!

Mattheüs 6:31-34Wees daarom niet bezorgd en zeg niet: Wat zullen wij eten? of: Wat zullen wij drinken? of: Waarmee zullen wij ons kleden? Want al deze dingen zoeken de heidenen. Uw hemelse Vader weet immers dat u al deze dingen nodig hebt. Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden. Wees dan niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal voor zichzelf zorgen; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.

Het komt allemaal aan op vertrouwen. Vertrouw jij erop dat God weet wat het beste is voor jouw leven? Vertrouw je erop dat Hij steigerplanken onder je voeten/krukken zal blijven leggen terwijl jij verder loopt, hoewel je het zelf niet ziet?

Het is niet makkelijk, maar ik hoop dat je net als ik mag leren dat de Heere ons vertrouwen waard is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s