Luistertips voor kerst (spoiler: geen carols)

Het is bijna kerst. Tijd om de CD’s met Christmas carols weer onder het stof vandaan te halen. Niks tegen carols trouwens, ik luister er zelf ook graag naar. Maar omdat er nog veel meer mooie muziek voor kerst is, hier een paar luistertips.

Morten Lauridsen – O Magnum Mysterium

Ik had nog nooit van Morten Lauridsen gehoord, totdat ik een nogal negatieve review las van een CD waarop onder andere zijn werk O Magnum Mysterium stond. Na wat gezoek op YouTube en Spotify bleek het allemaal reuze mee te vallen.

O Magnum Mysterium is oorspronkelijk een Gregoriaans gezang over de geboorte van Jezus, waar in de loop van de eeuwen allerlei bewerkingen van zijn geschreven. Dit is er één van.

Olivier Messiaen – La nativité du Seigneur

Bij mensen die een beetje verstand van klassieke muziek hebben gaan de nekharen recht overeind staan als de de naam Messiaen horen. Messiaen, dat is atonaal gejammer waar geen touw aan vast te knopen is. Niet om aan te horen.

Dacht ik ook, tot ik La nativité du Seigneur hoorde. Ik was meteen verkocht. Niet dat het nou enorm toegankelijke muziek is, maar wel heel inhoudsvol en toch ook heel mooi – als je het wilt horen. Ga er gewoon eens voor zitten (en hou een toelichting bij de hand, dat helpt bij het luisteren).

Orlando di Lasso – Prophetiae Sibyllarum

Dit is oude muziek – écht oude muziek. Orlando di Lasso leefde van 1532 tot 1594 en was één van de productiefste componisten ooit. Hij schreef onder andere deze serie van twaalf motetten voor Kerst. De teksten zijn volgens een mythe ooit uitgesproken door twaalf profetessen, de Sibyllen. Of dat nou waar is of niet, mooie muziek is het in ieder geval!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s