Gewoon kijken

In de kerstvakantie was ik in het Dordrechts Museum. Daar was op dat moment een tentoonstelling te zien met werk van Gerard Verdijk (1934-2005). Deze Boxmeerse kunstenaar maakte volstrekt abstracte kunst. Vooral lijntjes en kleurvlakken. En ik heb naar elk werk minstens een paar minuten ingespannen staan turen.

Wat is er nu eigenlijk zo mooi aan abstracte kunst? Veel mensen vinden kunst pas ‘mooi’ als het iets concreets voorstelt. Een landschap, een portret of in ieder geval iets herkenbaars. Abstracte kunst doen ze af met ‘dat kan mijn kleine zusje ook’ (dat is trouwens de titel van een heel leuk boek over abstracte kunst) of ‘ik zie er niks in’.

Ergens snap ik dat wel. Het is nu eenmaal veel makkelijker om een mooi geschilderd berglandschap mooi te vinden dan een paar ogenschijnlijk willekeurig neergekwakte verfstreken. Gewoon omdat je er iets in herkent.

Een paar jaar geleden kwam ik het werk van Makoto Fujimura tegen. Deze Japans-Amerikaanse kunstenaar werkt veel met natuurlijke pigmenten, bladgoud en dat soort dingen. Ook zijn schilderijen zien er op het oog een beetje willekeurig en nietszeggend uit. Maar als je iets verder wilt kijken, dan ontdek je dat zijn werk ook helemaal niks hóéft voor te stellen.

Fujimura’s werk is eigenlijk één grote viering van hoe mooi het materiaal is waarmee hij werkt. Mooi genoeg om uren naar te kijken, zelfs zonder dat je er iets concreets in ziet. Je hoeft alleen maar de kleuren en texturen in je op te nemen.

Misschien is het zelfs wel makkelijker om abstracte kunst te waarderen dan om figuratieve kunst mooi te vinden. Je hoeft je niet te vermoeien met de vraag wat het voorstelt, maar je kunt gewoon kijken hoe mooi het gebruikte materiaal is en wat de kunstenaar er precies mee heeft gedaan. Van zo’n kijkhouding kun je veel plezier beleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s