Waarom ik zo onrustig ben

Ik betrap mezelf er steeds weer op. Als ik even niks te doen heb, word ik zenuwachtig. Haast automatisch grijp ik naar mijn telefoon. Op zoek naar… tja, naar wat eigenlijk?

Alle ellende van de mensen heeft maar één oorzaak, en dat is dat ze niet in staat zijn om rustig in een kamer te blijven, zei de Franse filosoof Blaise Pascal ooit. Als ik naar mezelf kijk, klopt dat. Ergens diep in me voel ik een vage onrust zodra ik even niets hoef te doen. Ik ben bang om me te vervelen. Daarom heb ik de neiging om rust en stilte uit de weg te gaan. En daar is mijn telefoon een prima middel voor. Scrollen, liken, muziek luisteren, filmpjes kijken; tijdverdrijf genoeg.

Doodmoe

Een paar jaar geleden begon ik voor het eerst doodmoe te worden van die neiging om altijd maar afleiding en vermaak te zoeken. Ik vroeg me af waarom het me nooit lukte om echt gelukkig te worden. En toen vertelde Augustinus me waarom.

Met innerlijke prikkels dreef U [God] mij ertoe, dat ik onrustig zou zijn, totdat ik door innerlijke aanschouwing zekerheid had over U.
(Augustinus, Belijdenissen)

Het is volgens Augustinus heel logisch dat ik onrustig ben. Dat ik uiteindelijk geen rust en geen geluk zal vinden in filmpjes en muziek. En dat ik daarvan steeds meer nodig heb om de onrust te verdrijven. Want het is helemaal niet de bedoeling dat ik er rust in vind of er gelukkig van word. Ik ben God kwijt en zal nooit echt gelukkig zijn totdat ik Hem gevonden heb.

Het is goed om van het nutteloze zoeken naar het ware goed moe en afgemat te zijn, zodat we onze handen uitstrekken naar de Verlosser.
(Blaise Pascal, Gedachten)

Verlosser

Ik heb dus iemand nodig, een verlosser, die me terugbrengt bij God. Die Verlosser is er. Jezus, de Zoon van God. Bij Hem mag ik aankloppen als ik doodmoe word van mezelf en van alles wat ik in de wereld zoek.

Herken je dat gevoel? Dat je zo onrustig bent dat je geen moment stil kunt zitten? Dat je altijd op zoek bent naar iets nieuws, naar erkenning, naar geluk? Heb je ontdekt dat dat je nooit echt voldoening geeft? Dan roept God jou: “Kom naar Mij toe!” De weg is er. Geloof in Jezus en je zult zalig worden. Zalig, dat is echt gelukkig. Nu en na je leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s