Sexting? Het hoeft echt niet!

Een beetje schokkend nieuws vond ik het wel. Één op de vijftien jongeren heeft ooit naaktfoto’s van zichzelf aan anderen gestuurd via Snapchat, Instagram of andere sociale media. Volstrekt normaal, zei een mevrouw van het Bureau Jeugd en Media. Dat hoort bij een gezonde seksuele ontwikkeling.

“Belachelijk”, reageerde Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool. Als je sexy foto’s van jezelf met anderen deelt, zet je jezelf naakt op het toneel. “Seksualiteit is vooral bedoeld om aan een ander te geven, niet om ermee te showen.”

Filmpje

Zelf heb ik maar één uit de hand gelopen geval van sexting bewust meegemaakt. Ik zat op een reformatorische middelbare school. Op een gegeven moment circuleerde daar een seksueel getint filmpje van een medescholier. Binnen de kortste keren wist de hele school ervan. Toevallig heb ik ook gehoord wat voor effect het heeft gehad op de persoon die het filmpje heeft gemaakt. Die was er kapot van en heeft er nog lang last van gehad. En mede daardoor vind ik sexting helemaal niet zo normaal.

Liefde en respect

Het kan leuk of spannend lijken om jezelf bloot te geven voor iemand anders. Zeker als je iets voor diegene voelt. Maar je kunt jezelf afvragen of het verstandig is. In de eerste plaats omdat niemand zomaar het recht heeft om jou (half)naakt te zien. Als je geen hele diepe band met iemand hebt, geef je jezelf niet zomaar aan diegene weg.

In zijn podcast Ask Pastor John legde John Piper vorige week uit waarom je dat niet doet. Jezelf zonder schaamte blootgeven kan alleen in de “diepe liefde en respect van de verbondsrelatie die we huwelijk noemen”. Die relatie is door God bedoeld om de natuurlijke schaamte die we na de zondeval allemaal hebben, weg te nemen. Buiten het huwelijk wordt naaktheid in de Bijbel gezien als “één van de duidelijkste vormen van Gods oordeel”.

Allen die haar eerden, verachten haar,
want zij hebben haar naaktheid gezien.
(Klaagliederen 1:8)

Oordeel

Daarnaast is er de kans dat de foto’s die je maakt vroeg of laat op internet komen te staan. Omdat je ex wraak op je wil nemen, of gewoon omdat iemand het grappig vindt om naaktfoto’s van een ander te delen. Je kent vast de verhalen van mensen bij wie dat is gebeurd. “Dan merk je vanzelf wat God bedoelt met het oordeel over jezelf halen”, aldus John Piper.

Niet preuts

Ik heb me laten vertellen dat het vooral jongens zijn die naaktfoto’s vragen van meiden. Als man heb ik zo’n vermoeden dat ze dat niet doen omdat ze het meisje in kwestie zo lief vinden, maar om hun lusten te bevredigen. En geloof me, dat is niet normaal. Dat heeft niks met liefde te maken.

Als een jongen écht van je houdt, dan hóéft hij je niet eens naakt te zien voordat hij met je trouwt. Dan gaat het hem om jou als persoon en niet alleen om je lichaam. Een jongen die jou om naaktfoto’s vraagt, is jou per definitie niet waard. En je bent niet preuts of bekrompen als je zo iemand niet geeft waar hij om vraagt.

Vergeet vooral niet dat je waardevol bent. Ook je lichaam. Sterker nog, volgens Paulus is het een tempel van de Heilige Geest. Als jij zo waardevol bent, dan verdien je het om met respect behandeld te worden. Door iedereen.

Een gedachte over “Sexting? Het hoeft echt niet!”

  1. Wat een goed artikel Marijn! Ik ben het helemaal met je eens.

    Kan me er trouwens echt over verbazen dat iemand van het Bureau Jeugd en Media sexting bij een gezonde seksuele ontwikkeling vindt horen.

    Mensen die wachten met seks tot het huwelijk zullen dan volgens haar wel weer een ongezonde seksuele ontwikkeling hebben.

    De tijd zal het leren. Vroeg af laat zullen de meeste mensen spijt krijgen van hun sexting denk ik.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s