Blij met minder

Schrik jij ook weleens van de hoeveelheid spullen die je hebt? Bij mij kwam de schok toen ik een jaartje geleden in mijn eerste eigen huis terechtkwam. Ik moest een extra kast kopen om al mijn boeken in kwijt te kunnen en mijn nieuwe garderobekast bleek meteen al aan de krappe kant.

Meer en groter

Het probleem is niet alleen dat ik veel spullen heb, maar ook dat ik er steeds meer wil. De hele maatschappij is ingericht op steeds meer en groter. Als je meer verdient, koop je een groter huis en een grotere auto. En je moet natuurlijk bruine schoenen hebben, maar ook zwarte. En ook blauwe. En ook witte sneakers. En eigenlijk ook zwarte sneakers. En ook nog laarzen in drie kleuren.

Langs alle kanten worden we aangemoedigd om van alles te kopen. Maar daar worden we echt niet gelukkig van. Alles wat je hebt slokt tijd en aandacht op. Tijd en aandacht die je ook aan dingen had kunnen besteden die er echt toe doen in je leven. Om spullen die je niet hebt hoef je je ook niet druk te maken. Daarom ga ik een pleidooi houden voor minder spullen.

Opgeruimd

De drempel om bewust te minderen is voor veel mensen best hoog. Het zit er bij ons flink ingebakken om steeds maar te willen kopen. Het voelt tegennatuurlijk om minder spullen over te houden dan je had. Maar uiteindelijk levert het je naast een opgeruimder huis ook een opgeruimder hoofd op.

Neem bijvoorbeeld je kleren. Draag je de helft van je garderobe niet? Dan liggen die kleren daar maar en bezorgen ze je elke dag onnodig stress. De oplossing is simpel: wegdoen wat je niet meer draagt, de rest goed sorteren en alleen nieuwe kleren kopen als je die echt nodig hebt. En voor je iets koopt kijken of het bij de rest van je kleren past. Kast opgeruimd, minder stress, probleem opgelost.

Weggeven

Naast minder kopen is spullen weggeven ook een optie. Je kunt boeken, kleren en eigenlijk alle andere spullen die je niet nodig hebt heel goed afleveren bij de kringloopwinkel. Maar je kunt ook spullen weggeven aan mensen van wie je houdt. Zo ben ik een tijdje geleden begonnen om CD’s uit mijn kast weg te geven. In de eerste instantie voelt dat een beetje vreemd. Maar als die ander mijn cadeau op prijs stelt, word ik daar veel gelukkiger van dan wanneer ik iets geef wat niet van mezelf is geweest.

Tot slot: de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer schreef ooit het volgende.

Daartoe zijn de dingen gegeven, dat ze gebruikt worden; maar niet, opdat ze vergaard zouden worden.

Bonhoeffer zag het gevaar dat je op je bezit kunt gaan vertrouwen in plaats van op God. Spullen houden je hart gevangen. Hoe minder bezit, hoe vrijer je bent om op God te vertrouwen. Misschien is dat voor een christen wel de belangrijkste reden om te minderen.

Een gedachte over “Blij met minder”

  1. Ik heb hetzelfde met spullen. Ik kan ook niet teveel spullen hebben. Eens in de zoveel tijd brengen mijn vrouw en ik weer spullen naar de kringloop. Je staat er dan versteld van wat je alweer opgespaard hebt.

    Ik heb een tijd gehad dat ik wilde dat al mijn spullen in een backpack zouden passen. Ik dacht dat dit mij een gevoel van vrijheid zou geven. Kan misschien als je jong bent en misschien student. Met kinderen wordt dat wat lastiger.

    Heb je wel eens van zo´n tiny house gehoord? Schijnt nu ook in te zijn.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s