Voldoening in God

Ontsteek niet in woede over de kwaaddoeners,
benijd niet wie onrecht doen. (Psalm 37:1)

Stel, je hoort dat die ene klasgenoot die jou jarenlang heeft gepest cum laude is geslaagd, terwijl je zelf een cijferlijst vol zessen en zeventjes hebt. Of je ziet de zoveelste perfecte selfie voorbijkomen van die ene Instagrammer die veel meer volgers heeft dan jij. En dat terwijl ze alles doet wat God verboden heeft en jij probeert netjes te leven. Het kan aan je knagen. Waarom gaat het juist met die mensen wel goed en met jou minder?

En dan staat het er toch in de eerste regel van Psalm 37. Wees niet jaloers op wie onrecht doet. Maak je er niet druk om dat het die ander voor de wind lijkt te gaan en jou niet. De reden?

Want als gras zullen zij snel verdorren,
als groene grasscheutjes zullen zij verwelken. (Psalm 37:2)

Wat dat betekent kan ik niet mooier verwoorden dan John Piper ooit deed: ‘Als je jaloers bent op iemand die onrecht doet, zegt God: “Wacht even, jij wilt echt niet in zijn schoenen staan! Hij zal verdorren als gras!”‘ In vers 9 en 10 van Psalm 37 wordt dat nog eens benadrukt: nog een tijdje en die kwaaddoener zal er niet meer zijn.

Maar wat is dan het alternatief voor jaloezie?

Vertrouw op de HEERE en doe het goede;
bewoon de aarde en voed u met trouw. (Psalm 37:3)

Vertrouw op God en doe het goede, dat is de opdracht. Laat getrouwheid de gewoonste zaak van de wereld voor je zijn. Jaloezie werkt vaak verlammend en belemmert je om te doen wat er van je gevraagd wordt. Vertrouwen op God maakt je vrij om het goede te doen.

Schep vreugde in de HEERE,
dan zal Hij u geven wat uw hart verlangt. (Psalm 37:4)

Jaloezie heeft er meestal mee te maken dat je niet krijgt ‘wat je hart verlangt’. Wat God van je vraagt is je vreugde in Hem te zoeken. Dan zal Hij je geven waar je naar verlangt.

Als je je vreugde in God zoekt, veranderen je verlangens ook. Je wilt voor God leven en Hem eren om wie Hij is voor jou. Misschien krijg je dan niet datgene waarom je jaloers op iemand anders bent. Maar in plaats daarvan geeft God je iets veel beters – een leven met Hem.

Wentel uw weg op de HEERE
en vertrouw op Hem: Híj zal het doen.
Hij zal uw gerechtigheid tevoorschijn doen komen als het morgenlicht,
uw recht doen stralen als de middagzon. (Psalm 37: 5-6)

Gerechtigheid, voldoening. Dat wil je als je jaloers bent. Je voelt je benadeeld en je wilt dat jou recht gedaan wordt. En laat dat nu precies zijn wat God je belooft. Je kunt bij God terecht. Alles wat je meemaakt kun je in Zijn handen geven. Dan leer je om je diepste vreugde te vinden in wie God voor je is. Dat is de voldoening die Hij je wil geven.

Het is Jezus die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt. Hij voelde geen jaloezie toen Hij moest lijden en sterven voor de zonden van mensen. Hij heeft het lijden vrijwillig ondergaan. En daardoor mag jij jezelf in Gods handen overgeven en op Hem vertrouwen. Dat is geen garantie voor een makkelijk leven, voorspoed of populariteit. Maar wel voor een eeuwig leven met God.

2 gedachtes over “Voldoening in God”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s