Mein teurer Heiland

In de week voor Goede Vrijdag trekt half Nederland naar kerken en concertzalen. Politici en pensionado’s, scholieren en studenten, allemaal zijn ze deze week in de ban van Bach. Ook ik zat afgelopen vrijdag op een paars theaterstoeltje in De Doelen te luisteren naar de Johannes Passion.

Het is een raar fenomeen. Wat trekt duizenden mensen – van diepgelovig tot militant atheïst – naar Bachs vertolkingen van Jezus’ lijden? Ik waag me er maar niet aan om die vraag te beantwoorden. Ik luister liever gewoon naar de muziek.

De bijbelse verhaallijn van Johannes 18 en 19 wordt in de Johannes Passion afgewisseld met koralen en aria’s. Daarin kruipen het koor en de solisten als het ware in de huid van de gelovige. Eén van die aria’s is Mein teurer Heiland.

De gelovige staat bij het kruis van Jezus en ziet Hem lijden en sterven. Hij staat daar en kijkt naar de lijdende Zoon van God. Hij kan het niet bevatten.

Mein teurer Heiland, laß dich fragen,
da du nunmehr ans Kreuz geschlagen
und selbst gesagt, es ist vollbracht,
bin ich vom Sterben frei gemacht?

Bijna verlegen stelt de de gelovige de vraag die hem bezighoudt. Jezus heeft het gezegd: “Het is volbracht.” Maar wat betekent dat dan? Betekent het echt dat de Zoon van God is gestorven om hem vrij te maken van de dood? Kan hij, doordat Jezus zo gruwelijk moest lijden, na dit leven voor eeuwig bij Hem in de hemel zijn?

Kann ich durch deine Pein und Sterben
das Himmelreich ererben?
Ist aller Welt Erlösung da?

Het gaat de gelovige niet alleen om zichzelf. Hij stelt nog een vraag. Betekent Jezus’ dood dat de hele wereld verlost kan worden? Dat niet alleen hij, maar heel de mensheid kan delen in Gods goedheid voor zondige mensen?

Du kannst vor Schmerzen zwar nichts sagen;
doch neigest du das Haupt
und sprichst stillschweigend Ja.

Jezus’ lijden is zo zwaar voor Zijn menselijke lichaam dat Hij nauwelijks meer kan praten. En die aanblik is voor de gelovige genoeg. Hij weet het. Hij voelt het. De verlossing is er. Voor hem en voor de wereld. Het spreekt uit heel Jezus’ lijden.

Intussen zingt het koor:

Jesu, der du warest tot,
Lebest nun ohn Ende,
In der letzten Todesnot,
Nirgend mich hinwende
Als zu dir, der mich versühnt,
O du lieber Herre!
Gib mir nur, was du verdient,
Mehr ich nicht begehre!

Laten we  op Goede Vrijdag met die vraag naar Jezus gaan: “Jezus, geef ons het eeuwige leven wat U hebt verdiend. Meer hebben we uiteindelijk niet nodig. Uw genade is voor ons genoeg.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s