Nancy Jo Sales – American Girls

“Kinderen zien zichzelf als een merk. Ik zei eens tegen een meisje: ‘Je gezichtsuitdrukking is op elke foto exact hetzelfde!’ Waarop ze trots antwoordde: ‘Ja, dat is mijn handelsmerk!’”

Aan het woord is de Amerikaanse journaliste Nancy Jo Sales. Het Belgische blad HUMO interviewde haar naar aanleiding van haar nieuwe boek American Girls, waarin ze de invloed van sociale media op het leven van Amerikaanse tienermeiden bespreekt.

“SEND NOODZ”

Voor haar boek voerde Sales diepgaande gesprekken met zo’n 200 Amerikaanse meiden in de leeftijdsgroep tussen 13 en 19 jaar. Ze praatte met hen over hun sociale mediagebruik en hoe dat hun leven en vooral hun kijk op relaties beïnvloedt. In American Girls krijg je een kijkje in het leven van deze meiden.

“SEND NOODZ.” The boy sent the message in the middle of the day, when she was walking home from school. He sent it via direct message on Instagram. […] Sophia stared at her phone. […] She hoped to see someone she knew, hopefully a girl she could tell: “Oh my God, you know Zack, he asked me for nudes! […] What should I do?” She had heard of boys asking girls for nudes before, but it had never happened to her. This was her first time. […] She thought about the boy. He was thirteen, the same age as she.

Met bovenstaand verhaal valt Sales op pagina 1 maar gelijk met de deur in huis. En ik kan het niet helpen, maar toen ik las dat dit gaat over een meisje van 13 – dertien! – werd ik een beetje misselijk. Dertien, dat is de leeftijd waarop je voor de eerste keer echt verliefd wordt. Voorzichtig hand in hand loopt met je eerste vriendje of vriendinnetje, maar het eigenlijk nog niet zo goed durft. Dertien is niet de leeftijd waarop je klasgenootje je vraagt om een naaktfoto. Alsof dat überhaupt normaal is trouwens.

Geen regels

Eigenlijk zou ik het hele boek moeten citeren om het recht te doen, maar dan wordt deze recensie nogal lang. Ik beperk me tot de belangrijkste conclusies die Sales trekt uit een paar honderd gesprekken.

Meiden brengen enorm veel tijd door op sociale media. Ze behoren tot de eerste generatie die al die technologische mogelijkheden heeft. Er is geen handleiding en er zijn geen regels. In hun tienerjaren, die toch al niet makkelijk zijn, hebben deze meiden er een aantal fikse uitdagingen bij gekregen. Ze staan onder constante druk om zichzelf zo perfect en sexy mogelijk te presenteren. De kans bestaat dat hen gevraagd wordt om naaktfoto’s van zichzelf door te sturen terwijl ze überhaupt nog nooit de hand van een jongen hebben vastgehouden.

Feminisme

Tienermeiden hebben dringend behoefte aan feminisme, concludeert Sales. Ze definieert feminisme als “een basisset van handvatten die meiden leren om ongelijkheid te herkennen en gelijkheid te stimuleren.” Op sociale media kom je als tiener vrijwel zeker in aanraking met seksistisch gedrag. Er heerst een soort vreemde dubbele standaard waardoor jongens op seksueel gebied alles lijken te kunnen maken tegenover meiden. Die moeten leren om zich hiertegen te wapenen en te zien dat dit seksisme niet hun schuld is.

Geen prettig boek

Ik vind American Girls geen prettig boek. Maar toch zou ik vrijwel iedereen willen aanraden om het te lezen. Allereerst een oproep aan ouders, docenten, dominees, jeugdwerkers: lees dit boek. American Girls laat je de intensiteit zien van de uitdaging waar tienermeiden in deze wereld voor komen te staan – en biedt je de kans om ze daarbij te helpen. Dat hebben ze nodig.

Ben je zelf tiener? Lees American Girls dan ook eens. Dan zie je dat je niet alleen bent, maar dat je deel uitmaakt van een hele generatie die moet uitvissen wat er allemaal kan en niet kan met sociale media en relaties. Wie weet helpt dit boek je om eens met andere ogen naar je mediagebruik te kijken.

American Girls – Nancy Jo Sales, Knopf, 404 pagina’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s