Is God goed?

God is goed. Dat geloof ik. Maar als me iets naars overkomt, merk ik toch aan mezelf dat ik ga twijfelen. Want als God goed is, waarom voorkomt Hij de tegenslagen in ons leven dan niet? Is God eigenlijk wel zo goed als Hij ons laat lijden en zo ja, hoe zit dat dan?

Opa in de hemel

In onze voorstelling moet een goede God ook vriendelijk zijn voor ons mensen, aldus C.S. Lewis. Vriendelijkheid, dat is het verlangen om een ander gelukkig te zien – gewoon gelukkig, zonder meer. God is dus pas goed als Hij ons met rust laat en precies doet wat wij willen.

Wij willen niet zozeer een Vader, als een opa in de hemel – een welwillende oude baas die ‘graag ziet dat het jonge volkje zich amuseert’ en wiens plan voor het universum zou zijn dat we aan het einde van elke dag kunnen zeggen dat iedereen het weer prettig heeft gehad. (C.S. Lewis, Het probleem van het lijden)

Maar als God zo’n ‘opa in de hemel’ zou zijn, dan zou Hij helemaal niet zo goed zijn, betoogt Lewis. God is niet zomaar vriendelijk voor ons mensen, maar Hij heeft een ongeëvenaarde liefde voor ons.

Liefde gaat dieper

Vriendelijkheid stelt niet eens zoveel voor. Je kunt diervriendelijk zijn, maar toch je kat laten afmaken als hij ziek wordt. Zolang het beestje maar niet hoeft te lijden, toch?

Liefde gaat natuurlijk veel dieper dan dat. Iemand van wie je houdt, zou je voor geen goud willen missen. Met zo iemand heb je ook het beste voor. Je zou diegene liever zien lijden dan dat hij, in de woorden van Lewis, ‘gelukkig is op een weg die naar het verderf leidt en hem van je vervreemdt’.

Er zijn verschillende soorten liefde, maar allemaal zijn ze veeleisender dan vriendelijkheid. Als een schilder weet dat het schilderij waar hij mee bezig is zijn levenswerk wordt, is hij niet snel tevreden. Al moet hij tien keer opnieuw beginnen. Als je een hond hebt, train je die zodat hij je gehoorzaamt – je laat hem niet met rust omdat je aan hem gehecht bent. Als je vader je op je nummer zet, doet hij dat omdat hij van je houdt en het beste met je voor heeft. En als je verliefd op iemand bent, geef je er dan niet om of diegene goed of slecht is? Juist wel!

God is het middelpunt

Al die soorten liefde heeft God voor de mens. God heeft ons gemaakt, Hij wil dat we Hem gehoorzamen, dat we Zijn kinderen worden en dat we – bij wijze van spreken – een relatie met Hem aangaan.

Als we Gods liefde afmeten aan hoe goed we het zelf naar ons zin hebben, maken we een denkfout. Wij zijn niet het middelpunt van alles – God is het middelpunt. Wij bestaan voor God en Hij heeft ons lief. Hij wil het goede voor ons, en het goede is Hij zelf.

Minder liefde

Daarom kan Hij ons niet zomaar onze eigen gang laten gaan. Daarom wijst Hij ons terecht. Daarom ontzegt Hij ons dingen die we zelf graag zouden willen. Daarom buigt Hij onze levensweg soms om op een manier die we zelf helemaal niet fijn vinden. Als we van God verlangen dat Hij ons niet laat lijden, dan vragen we niet om méér, maar om mínder liefde van Hem.

God is goed. Goed op een manier die pijn doet. Juist die pijn is een teken van Zijn enorme liefde voor de mensheid. En God wil trouwens ook dat je met die pijn weer bij Hem aanklopt en je aan Hem overgeeft, zodat Hij je kan laten zien wat goed voor je is.

Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast bent, en Ik zal u rust geven. (Mattheüs 11:28)

Gebruikte afbeelding: Barbed Wire in Beirut door Eusebius@Commons (licentie: CC BY 2.0)

2 gedachtes over “Is God goed?”

  1. Ik ben het helemaal met je eens – totdat ik zelf geconfronteerd met lijden, tegenslag, ongemak. Dan ben ik vaak alles kwijt (inclusief God) en lijd ik alleen maar – ben ik alleen maar aan het overleven.
    Totdat het beter gaat, dan kan ik weer ademhalen en reflecteren op wat me is overkomen.

    Like

    1. Dank voor je reactie, Jan Jaap. Ik herken wat je zegt – als het tegenzit lijkt God soms zo ver weg dat het moeilijk is om te beseffen dat Hij er überhaupt is. Maar Lewis heeft me wel geholpen om dan achteraf in te kunnen zien dat God goed is, in plaats van opstandig te blijven.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s