De Geest in een kapotte wereld

We vierden Pinksteren afgelopen weekend. Het feest van de Heilige Geest. We lazen en hoorden en zongen over hoe die Geest werkt in mensen.

Maar de Geest moest dit pinksterweekend concurreren met het nieuws. En Hij leek het soms te verliezen. Aanslag in Londen: zeven doden en tientallen gewonden. Meisje van 14 vermist. Ander meisje van 14 dood gevonden. Vermist meisje ook dood gevonden. Jongens van 14 en 16 opgepakt in verband met dood van de twee meisjes.

In mijn hoofd spookt de vraag rond waar God was dit weekend. Zag Hij wat er gebeurde? Waarom heeft Hij die idioten in Londen niet tegengehouden? Waarom heeft Hij die twee tienermeiden niet beschermd? Wat heeft het voor zin dat God Zijn Geest belooft terwijl Hij toelaat dat er zulke ellendige dingen gebeuren?

En dan lees ik dat de Jezus de Geest een trooster noemt. Een trooster, die heb je in een perfecte wereld niet nodig. Met troost wordt niet op een overwinning, maar op een nederlaag gereageerd, schreef dominee H. de Jong ooit. Dus als God de Geest belooft, dan doet hij dat niet aan mensen die alles prima voor elkaar hebben en een geweldig (geloofs)leven leiden.

God wil dat Zijn Geest werkt in mensen die diep in de put zitten. Die inzien wat er allemaal kapot is, in de wereld en vooral ook in hun eigen ziel en leven. Mensen die zich realiseren dat alle narigheid het gevolg is van hun weglopen bij God.

De Geest vernieuwt die mensen en geeft hen nieuw leven. Verzekert hen ervan dat Gods Zoon Jezus Christus hun schuld op Zich heeft genomen. Geeft hen liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en matigheid (Galaten 5:22-23).

Antwoord geven op waaromvragen doet de Geest lang niet altijd. Ik kan zeggen dat Hij dat niet hoeft, maar terwijl ik dat beweer knaagt het vanbinnen. Ik zou zo graag willen dat de Geest op een andere manier zou werken. Dat Hij de wereld op zijn kop zou zetten en al het leed in één keer weg zou vagen. Maar dat doet Hij niet. Hij werkt in stilte in harten van mensen. En hoewel ik het daar niet mee eens ben, is het goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s