Beach body? Doei!

Het seizoen van barbecues, lange avonden en stranddagen is er weer. Vooral die laatste vragen heel wat voorbereiding, als je het moet geloven. Bregje Hofstede schreef erover voor De Correspondent:

Het is weer zomer. Dat betekent: tijd voor ijs.

Grapje. Ik bedoel: tijd voor ‘jouw lastminute-actieplan’ (Cosmopolitan), want ‘de bikini is meedogenloos’ (Happy in Shape). Het enige wat mag smelten, ben je zelf. (‘Jij wilt fit de zomer in?’ vraagt Men’s Health. ‘Smelt vet in 4 weken. Word snel sterk & strak’). In allerlei vormen wordt ons jaarlijks de uitdaging gesteld ‘beach proof’ te worden.

Op het strand show je hoeveel aandacht je aan je lijf besteedt. En dus moet je voordat je naar het strand gaat alvast halfnaakt in je achtertuin hebben gelegen. Want met een witte buik op het strand verschijnen, dat kan echt niet.

Marteling

Vooral voor tieners kan het een marteling zijn. Je bent al zo onzeker en dan heb je daarbij ook nog die eeuwige twijfel of je wel mooi genoeg bent. De tegenstrijdige signalen die de wereld je meegeeft: aan de ene kant love your body en aan de andere kant een keihard, meedogenloos schoonheidsideaal.

En dat geldt niet alleen voor meiden. Als puberjongen was ook ik doodsbang om op het strand mijn shirt uit te trekken – stel dat iemand opmerkingen zou maken over mijn witte lijf of mijn nogal afwezige buikspieren. En eerlijk gezegd heb ik nog steeds last van diezelfde angst.

Vergelijkingsmateriaal

Maar je lichaam is niet het probleem. Het echte probleem is hoe je van buitenaf wordt geleerd om naar jezelf te kijken. Wij mensen zijn van nature geneigd om onszelf met anderen te vergelijken. En via de zomercatalogus van de H&M en posters in bushokjes krijgen we meer dan genoeg vergelijkingsmateriaal binnen. Perfect slanke, gebruinde lijven en volmaakte sixpacks. Het gevolg is dat we onszelf aan die plaatjes gaan spiegelen, al weten we dat we er nooit zo perfect uit zullen zien.

Daarnaast is seksuele aantrekkingskracht heel belangrijk in onze cultuur. En dus moet je er sexy uitzien. Aantrekkelijk. Slank. Egaal bruin. Je lichaam is de nieuwe God. Je kunt met je lijf aandacht trekken, populariteit winnen en dingen gedaan krijgen.

Geobsedeerd

Die nadruk op je lichaam zorgt ervoor dat je afhankelijk wordt. Afhankelijk van hoe anderen naar je lichaam kijken. En dat bepaalt dan weer hoe je jezelf ziet. Je raakt geobsedeerd door je lichaam, maar je zelfbeeld wordt er niet beter van. Je krijgt een hekel aan jezelf als je ziet dat je niet voldoet aan het schoonheidsideaal.

Volgens Bregje Hofstede hebben we nieuwe rolmodellen nodig en een nieuw schoonheidsideaal. Een ideaal wat niet perfect is, maar waarbij iedereen er mag zijn. Helemaal mee eens, maar ik denk dat er nog iets anders moet gebeuren.

Wonderlijk

God heeft je gemaakt als een uniek mens, met jouw lichaam. Je bent mooi en goed zoals je bent. Je lichaam is geen middel om aandacht mee te trekken en het is ook niet waar je bestaan om draait.

Als je dat bedenkt, ga je ook zien dat je eigenwaarde niet ligt in wat jijzelf of anderen vinden van je lichaam. Dat je ontzagwekkend wonderlijk gemaakt bent. Dat je niet bruin, slank of extra sexy hoeft te zijn om waardevol te zijn. Je bent gemaakt tot Gods eer en je bent goed genoeg voor Hem. En ook voor anderen die écht om je geven. Dus laat dat beach body maar zitten dit jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s