Refomeiden als rolmodel

Reformatorische meisjes. Die titel verwacht je niet bij een boek met managementcolumns. Maar toch noemden Bram Wattel en Remco Iedema hun boek precies zo. En dat mogen jullie, refomeiden, best opvatten als een compliment.

In de column waar de titel vandaan komt, vertellen de schrijvers namelijk waarom ze reformatorische meiden als rolmodel zien. Ze bewonderen de “openheid, onbevangenheid, belangstelling, vertrouwen en verwelkoming” die ze merkten bij de reformatorische stagiaires die ze tegenkwamen.

Terwijl die refomeiden vanuit hun achtergrond makkelijk een oordeel zouden kunnen vellen over anderen, deden ze dat niet. Ze probeerden naar Gods woord te leven en stelden zich dienstbaar op. En daar, aldus de columnisten, kunnen veel managers een voorbeeld aan nemen.

Maar niet alleen managers, vindt SGP-er Diederik van Dijk. Hij stelt dat de oudere refogeneratie zich moeten schamen:

Terwijl wij als ouderen in onze besloten vergaderlocaties zitten te emmeren over de Herziene Statenvertaling, over de exegese van artikel 36, over kerkelijke twisten van decennia geleden of over de vraag of je wel of niet Tim Keller en C. S. Lewis mag lezen, geven deze studentes gewoon gestalte aan hun roeping in een seculiere omgeving.

Het is ook eigenlijk de omgekeerde wereld. Volwassenen geven vaak een enorm slecht voorbeeld. Star, niet oprecht, veel te veel gefocust op regeltjes, ’s zondags nette christenen en doordeweeks volop van de wereld. En dan laten jullie, jongeren, zien hoe het wél moet. Dat je ook christen kunt zíjn in plaats van er alleen over te praten.

Diederik van Dijk hoopt dat jullie je niet teveel zullen laten meeslepen in het gesomber over de toekomst van de gereformeerde gezindte. Dat hoop ik ook. En ik bid voor jullie. Of jullie je geloof mogen blijven leven, wat voor voorbeeld ouderen je ook geven en wat voor commentaar je van anderen ook krijgt. En ik bid vooral of jullie dat mogen doen vanuit een diep persoonlijk geloof, wetend Wie Jezus voor je is. Dan ben je echt een licht voor de wereld!

Foto door Josh Applegate via Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s