Keith Green: rocker en radicaal christen

Hij was rock-‘n’-rollmuzikant, kwam tot bekering en wijdde zijn leven daarna volledig aan Jezus. Ondanks het feit dat Keith Green maar 28 jaar oud is geworden, heeft hij de wereld veel nagelaten.

Greens leven stond voordat hij tot geloof kwam helemaal in het teken van zijn muziek. Op 11-jarige leeftijd tekende hij zijn eerste contract bij een platenmaatschappij. Als een echt kind van zijn tijd – de jaren ’60 en ’70 – ging hij op zoek naar de waarheid en raakte hij behoorlijk aan de drugs. Zijn Joodse achtergrond en opvoeding binnen de Christian Science-kerk gaven hem niet de antwoorden waar hij naar op zoek was. Deze antwoorden vond hij pas in het geloof in Jezus Christus.

Dat geloof, wat heel zijn leven op de kop zette, kon hij echt niet voor zichzelf houden. Samen met zijn vrouw Melody richtte hij Last Days Ministries op. Het huis van de familie Green stond altijd open voor bezoek, wat een mooie mogelijkheid vormde om het evangelie te delen.

Na Greens bekering veranderde de muziek die hij maakte. Hij ging zingen over de ingezakte toestand waarin de Amerikaanse kerken verkeerden, en wekte op tot een radicaal leven, voor honderd procent gewijd aan Christus.

The world is sleeping in the dark
That the church just can’t fight
‘Cause it’s asleep in the light.
How can you be so dead
When you’ve been so well fed?
Jesus rose from the grave
And you, you can’t even get out of bed.

Lekker op je stoel blijven zitten lukt bijna niet als je echt naar de teksten van Greens liedjes luistert. Hij wijst precies de zwakke plekken aan van het leven van veel christenen. Christen zijn is niet doen wat je wilt en daar een christelijk label opplakken, maar het is het opgeven van je eigen idealen en dromen. Christenen worden niet geroepen om een comfortabel leven te leiden, maar om hun eigen leven te verliezen – om het te vinden in Jezus.

Juist door zijn radicale, confronterende teksten spreekt de muziek van Green nog steeds zo aan. Green kruipt niet weg voor wat mensen denken. Hij laat er geen twijfel over bestaan: voor een christen is de weg van de minste weerstand geen optie.

2 gedachtes over “Keith Green: rocker en radicaal christen”

    1. Bedankt voor je reactie, Petra! En inderdaad, ook niet-gelovigen kunnen zeker zo in het leven staan, maar de oproep van Green geldt toch voornamelijk voor christenen die een zetje nodig hebben 😉

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s