Klassiek zonder dresscode

Klassieke muziek heeft een imagoprobleem. Neem een gemiddeld concert. Twee uur verplicht muisstil zitten, musici in belachelijk formele outfits komen op, spelen, nemen een lang applaus in ontvangst en gaan weer. En o wee als je per ongeluk tussen de delen van een muziekstuk door begint te klappen!

Pianist James Rhodes wil iets aan dat imagoprobleem doen. Hij treedt op in T-shirt, skinny jeans en sneakers. Van Rhodes krijg je geen programmaboekje. In plaats daarvan vertelt hij tussen de bedrijven door steeds iets over de componist en de achtergrond van het stuk. Zo leer je nog eens wat – en hoef je niet twee uur onafgebroken stil te zitten.

Volgens Rhodes zijn er twee kampen in de klassieke wereld: de haaien en de nazi’s. (Zie bovenstaande TED-talk als je wilt weten waar hij die termen vandaan heeft. Echt kijken, is grappig.) De haaien zijn de mensen die geld willen verdienen aan klassieke muziek. Dat doen ze door het genre te versmallen tot de stukken die iedereen kent. De nazi’s daarentegen zijn de puristen, de mensen die jou dom vinden als je hedendaagse klassieke muziek niet begrijpt.

We moeten een tussenweg vinden, zegt Rhodes. Hij wil af van de regeltjes en wetjes rondom klassieke muziek, maar aan de andere kant past hij ervoor om de muziek zelf te versimpelen. Hij zet mensen aan om zich te verdiepen in waar klassieke muziek vandaan komt, wat erachter zit. Om de muziek te leren waarderen, ook als je daar moeite voor moet doen.

Rhodes heeft groot gelijk, vind ik. Want hoe oud, ingewikkeld of saai klassiek ook mag heten, je weet niet wat je mist als je er niet naar luistert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s