Hallucinogen Honey Hunters

Het zijn er steeds minder en ze spreken steeds meer tot de verbeelding: grotendeels geïsoleerde stammen die weinig contact hebben met de buitenwereld. Wil je er meer over weten, dan kun je natuurlijk de schitterende documentaires van National Geographic en de BBC kijken. Maar YouTube heeft ook genoeg te bieden.

Neem de documentaires van Raphael Treza, een Franse socioloog die zichzelf het vak van filmmaken heeft aangeleerd. Hij gaat op eigen houtje langs bij stammen in afgelegen gebieden en observeert hun leven.

Raphaels eerste documentaire, Hallucinogen Honey Hunters, gaat over de Gurung, een Nepalese stam die aast op de honing van reuzenbijen. Niet zomaar honing, maar honing die je als hallucinogene drug kunt gebruiken. De stam verdient er dan ook goed aan.

Het leuke is dat Raphael geen enorme entourage om zich heen heeft. Hij filmt zelf, met één camera en hulp van hooguit een paar tolken. Je kijkt dus door zijn eigen ogen mee als hij meegaat op honingjacht.

Raphaels documentaires zien er misschien minder gelikt uit dan die van de BBC of National Geographic, maar voelen authentieker. Geen mooie droneshots en perfecte sfeerbeelden. Maar je komt als kijker wél dichter bij de mensen en duikt dieper hun wereld in. En dat is eigenlijk ook best leuk.

Een gedachte over “Hallucinogen Honey Hunters”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s