#MeToo: hype of blijvertje?

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. Onder de hashtag #MeToo deelden duizenden vrouwen hun ervaringen met seksuele intimidatie. De aanleiding was het wangedrag van filmmaker Harvey Weinstein, die door tientallen actrices beschuldigd werd van ongewenste intimiteiten.

De onthullingen over Weinstein brachten een lawine teweeg. Een stortvloed van verhalen over intimidatie, misbruik en uitbuiting. De slachtoffers zijn meestal vrouwen. De daders meestal mannen. Het gebeurt niet alleen in de filmindustrie, de modewereld en het uitgaansleven. Het gebeurt overal. Zelfs in de kerk; het instituut dat een veilige haven zou moeten zijn, een vluchtplaats voor iedereen.

Al die verhalen schokten me. Ze maakten me ontzettend boos en verdrietig. Waarom hebben mannen niet meer respect voor vrouwen? Wat bezielt ze om hun medemensen zo beestachtig te behandelen, alleen maar om hun eigen lusten te botvieren?

Ook ik ga niet vrijuit. Jarenlang keek ik porno waarin vrouwen als objecten worden behandeld, misbruikt om de kijkers te plezieren. Dat verwrong de manier waarop ik vrouwen en meiden zag. Het is een lang proces geweest om dat vervormde beeld weer te corrigeren. Die ervaring maakt het des te schokkender om te ontdekken dat seksisme en seksueel misbruik zo wijdverbreid zijn.

Iemand schreef op een forum dat #MeToo wel weer over zou waaien. Dat zal vast zo zijn. Maar toch hoop ik dat deze hype een blijvend effect zal hebben. En ik als man voel me verplicht om daaraan bij te dragen.

Ik wil mezelf inzetten voor een wereld waar het normaal is om vrouwen met respect te behandelen. Waar geen enkele vorm van seksuele intimidatie of seksisme meer normaal is of gedoogd wordt.

Wie doet er mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s