De psalmen van mewithoutYou

Heere, denk aan mij, als U in Uw Koninkrijk gekomen bent.
(Lukas 23:42)

Het zijn de woorden van een moordenaar. Hij hangt naast Jezus aan een kruis en komt aan het eind van zijn leven tot inkeer. De Amerikaanse band mewithoutYou citeert deze moordenaar in het nummer Carousels, waarin de ik-figuur zich vertwijfeld afvraagt wat hij nog hier op aarde doet.

On a bus ride into town
(Jesus remember me)
I wondered out loud
(When you come to Your Kingdom)
“Why am I going to town?”
As I looked around
(Jesus remember me)
At the billboards and the stores
(When you come)
And I thought, “Why do I look around?”

Hokjes

De muziek van mewithoutYou laat zich niet in hokjes stoppen. Het ene moment opgewekt en ongekunsteld, het andere moment snoeihard, op het agressieve af. De songteksten, geschreven door zanger Aaron Weiss, hebben één overkoepelend thema: de mens in zijn relatie met God.

Levendige beeldspraak

Aarons teksten zitten vol levendige beeldspraak, metaforen en religieuze verwijzingen. Vaak gebruikt hij beelden en citaten uit de Bijbel, zoals in The Soviet. In dat nummer citeert Aaron Hooglied 2:15 als hij zingt over zijn levenslange worsteling met liefde en lust – tot een aantal jaar geleden leefde hij bewust celibatair. Of in Dorothy, waar hij Jezus’ woorden Mijn God, waarom hebt U mij verlaten relateert aan de dood van zijn eigen vader.

Islamitische bagage

Niet alleen de Bijbel komt aan bod, maar ook de islamitische bagage die Aaron van huis uit heeft meegekregen. Het album It’s All Crazy! It’s All False! It’s All a Dream! It’s Alright is bijvoorbeeld gebaseerd op de geschriften van de Soefi-mysticus Bawa Muhaiyaddeen. De liedjes op dat album zijn een ode aan Gods liefde en een oproep tot een matig, vreedzaam en medemenselijk leven.

Moderne psalmen

De ik-persoon in Carousels komt tot een conclusie die me doet denken aan Psalm 27: Als ik toch niet had geloofd dat ik de goedheid van de HEERE zou zien in het land van de levenden, ik was vergaan. Het is niet de eerste keer dat mewithoutYou me aan dit Bijbelboek doet denken. Goudeerlijk, soms vol pijn, dan weer vol extatische lofprijzing. Moderne psalmen vanuit een gebroken hart.

And if I didn’t have You as my guide
I’d still wander lost in Sinai
Or down by the tracks watching trains go by
To remind me: there are places that aren’t here
And I had a well but all the water left
So I’ll go ask Your forgiveness with every breath

If there was no way into God
I would never have laid in this grave of a body
So long, dear

 

Afbeelding: cover van het album Catch for us the foxes

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s