Calvinisme in 90 minuten

Er is iets aan het veranderen in evangelicaal Amerika. De laatste decennia werd het kerkelijke landschap gedomineerd door megakerken, steenrijke televangelists en welvaartsevangelie. Youth groups deden goede zaken en hielden jongeren bezig met worshipmuziek en leuke activiteiten. Maar diezelfde jongeren komen er nu achter dat ze iets missen: een connectie met het verleden, met de christelijke traditie.

Afrekenen

Sommigen zoeken een oplossing in het revisionisme: een vorm van liberale theologie die een ‘vriendelijk’ christendom wil scheppen door theologische zienswijzen uit het verleden te herzien. Andere jongeren ontdekken de New Calvinists: theologen die op een radicale, Bijbelse manier afrekenen met het slappe christendom van de vorige generaties.

Over die New Calvinists, hun erfgoed en hun invloed gaat Calvinist, een documentaire van de Amerikaanse filmmaker Les Lanphere. In anderhalf uur neemt Lanphere je mee door de geschiedenis en de theologie van de reformatie.

Rechtvaardig voor God

In het kort legt Calvinist uit waar het in de reformatie om ging – de vraag hoe de mens rechtvaardig kan zijn voor God. Een aantal prominente Amerikaanse evangelicals krijgt het woord: R.C. Sproul, Paul Washer, Kevin DeYoung, maar ook rapper Shai Linne. De vijf punten van het calvinisme komen aan bod en worden helder uitgelegd. Vervolgens maakt Lanphere een sprong in de tijd en besluit met een bespreking van het New Calvinism. Hij aarzelt niet om ook de keerzijde van de stroming te bespreken: het gevaar bestaat dat vooraanstaande figuren op een voetstuk gezet worden, om daar dan keihard vanaf te vallen.

Les Lanphere is visual effects-specialist en animator. Calvinist getuigt ervan dat hij best goed is in dat laatste. Met goed gekozen animaties legt Lanphere theologische kwesties uit. Een retro-computerspelletje beeldt uit hoe de mens totaal onbekwaam is om iets aan zijn verlossing bij te dragen. Een doorbrekende stuwdam laat zien hoe de reformatie de volle inhoud van de Bijbel vrijgaf aan gewone mensen.

Visueel chaotisch

De opbouw van Calvinist is helder, maar visueel is de film nogal chaotisch. In anderhalf uur komt een veelheid aan animatiestijlen langs, afgewisseld door interviewfragmenten en gelikte, stock-achtige beelden van jongeren die op internet naar preken zoeken of met hun koptelefoon op door de stad lopen. De interviews zijn professioneel gefilmd, op twee na: eentje die wat knullig is opgenomen in een stilstaande auto en een andere, die in een café is geschoten met zoveel achtergrondgeluid dat de interviewkandidaat moet worden ondertiteld.

Calvinist is interessant – en voor sommigen misschien herkenbaar – omdat de film illustreert hoe evangelicals in Amerika langzamerhand weer zijn gaan verlangen naar stevige, Bijbelse theologie en daarvoor teruggrijpen op hun calvinistische wortels. Maar door de heldere uitleg van belangrijke theologische standpunten is de film ook heel geschikt als eerste kennismaking met het calvinisme.

Je kunt Calvinist on-demand online kijken via calvinistmovie.com of op DVD aanschaffen via MissionalWear.

calvinist2Calvinist
Regisseur: Les Lanphere
Speelduur: 89 min.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s