Kippenvel als je favoriete nummer langskomt op Spotify. Koude rillingen als het orkest je lievelingsstuk inzet. Waarschijnlijk ken je het gevoel wel. Waar komt dat vandaan en waarom hebben we allemaal een andere muzieksmaak?

Als je naar je favoriete muziek luistert, ervaar je een intens geluksgevoel. In je hersenen worden gebieden actief die ook een rol spelen bij beloningen en verrassingen. Je lievelingsmuziek roept dus een positieve associatie op.

Muziek en emoties

Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar het verband tussen muziek en emoties. Volgens musicoloog Emery Schubert reageren we allemaal min of meer hetzelfde op bepaalde muzieksoorten. Schubert ontwikkelde een heuse formule waarmee je zou kunnen voorspellen welke emotie een nummer bij mensen oproept. Zo zou je van langzame, harmonieuze muziek blij en relaxed worden en van snelle, dissonante muziek juist onrustig.

Omgeving bepaalt muzieksmaak

Je muzieksmaak heb je volgens een ander onderzoek niet zelf in de hand. De omgeving waarin je opgroeit bepaalt wat voor muziek jij leuk vindt. En zodra je volwassen bent, verandert je smaak eigenlijk niet meer. De muziek die je graag luisterde toen je tiener was, blijf je doorgaans leuk vinden.

Klinkt leuk, maar er is toch iets vreemds aan de hand. Want als het soort muziek bepaalt welke emotie we erbij voelen, hoe kan het dan dat ik tranen in mijn ogen krijg bij dit stukje uit Die Schöpfung van Haydn, maar ook bij een loodzwaar nummer van Amenra? En als je omgeving je muzieksmaak bepaalt, hoe kan het dat ik als puber Pink Floyd leuk vond, terwijl mijn klasgenoten vooral Top 40-hits luisterden?

Persoonlijk

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er inderdaad wel wat af te dingen is op de bovengenoemde conclusies. Mensen blijken allemaal op dezelfde manier op hun eigen lievelingsmuziek te reageren, of dat nu klassieke is of hardcore punk.

Van welke muziek we kippenvel krijgen is dus heel persoonlijk. De één wordt gelukkig van Bach, de ander van heavy metal, en sommige mensen dus van allebei. De vraag hoe dat kan blijft nog even onbeantwoord…

Foto door Juan Di Nella via Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s