De eerste sneeuw is gevallen, de bomen zijn opgetuigd en de lichtjes aangestoken. The most wonderful time of the year staat voor de deur. Nog een paar dagen en het is kerst. Dat betekent familiebezoek, lekker eten en luisteren naar het kerstverhaal, over Jezus die geboren werd in een stal in Betlehem. Kerst is gezellig en romantisch.

Althans, dat hebben wij ervan gemaakt. Maar het eerste kerstfeest was een onbegrijpelijk gebeuren dat gepaard ging met een hoop ellende.

Verschoppelingen en heidenen

‘Nu zijt wellekome’, zingen we. Maar Jezus was niet welkom. Op Hem zat niemand te wachten. Gods Zoon veroorzaakte al voor Zijn geboorte opschudding, omdat zijn moeder ongetrouwd zwanger werd. Hij werd geboren in een stal omdat de huizen te vol waren om een bevallende vrouw binnen te laten. Degenen die wél naar Hem toe kwamen, waren armoedige schaapherders en Perzische magiërs. Verschoppelingen en heidenen. Twee jaar later moest Jezus zelfs vluchten, omdat Herodes al Zijn leeftijdsgenoten liet afslachten.

Wij proberen kerst te begrijpen. Dat doen we door het hele gebeuren te romantiseren. We zingen kerstliedjes, versieren ons huis en steken kaarsjes aan. Maar God trekt zich niets aan van al onze pogingen om wat Hij doet in onze denkkaders te vatten.

De ganz Andere

Jezus kwam niet op aarde omdat dat mooi en symbolisch was, maar omdat de mensheid zo ver bij God vandaan geraakt is dat alleen Gods zoon ze terug kan brengen – door onvoorstelbaar te lijden en zelfs te sterven.

De Zwitserse theoloog Karl Barth noemde God ooit de ganz Andere. God is zó wezenlijk anders dan wij dat we Hem nooit op onze eigen manier kunnen leren kennen en Zijn handelen nooit kunnen begrijpen. Hij werkt tegengesteld aan wat wij denken. Hij zoekt wat wij minachten en dwarsboomt wat wij willen. Dat doet God niet om ons tegen zich in het harnas te jagen, maar om ons te laten zien hoe weinig we van Hem weten, hoe nietig we zijn tegenover Hem. Alle romantiek die we op Hem projecteren is leeg en waardeloos.

Feest van pijn

Kerst is pijnlijk. Jezus’ geboorte op aarde legt bloot wat we hebben gedaan – onze relatie met God verbroken en Hem zó tekortgedaan dat alleen het lijden en de dood van Zijn zoon de schuld kon voldoen. Maar tegelijk is Kerst hartverscheurend mooi. God kijkt om naar heidenen en verschoppelingen. Uit liefde voor hen wilde Jezus jarenlang lijden en een gruwelijke dood sterven. Om hen eeuwig gelukkig te maken.

Maar het dwaze van de wereld heeft God uitverkoren om de wijzen te beschamen, en het zwakke van de wereld heeft God uitverkoren om het sterke te beschamen. En het onaanzienlijke van de wereld en het verachte heeft God uitverkoren, en wat niets is, om wat iets is teniet te doen, opdat geen vlees voor Hem zou roemen. (1 Kor. 1:27-29)

Foto door Gareth Harper via Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s