2017: De muziek

Volgens Spotify heb ik in 2017 ruim 10.000 minuten muziek geluisterd. En dat is nog maar een klein deel van mijn totale consumptie, want Spotify heeft geen idee hoeveel CD’s en LP’s er in mijn speler hebben gezeten of op de draaitafel hebben gelegen.

Ik ben een beetje bang voor favorietenlijstjes. Als ik aan zo’n lijst zou beginnen zou ik volgend jaar nog niet klaar zijn. Vandaar dat ik me beperk tot tien nummers en muziekstukken waar ik dit jaar steeds weer bij terugkwam. Geen zin om te lezen, maar wel om te luisteren? Dan vind je mijn top-10 in deze Spotify-playlist!

10. Kate Tempest – Europe is Lost

Kate Tempest foetert op alles wat er mis is in de wereld. Dat lucht op. Europe is Lost is tevens het enige hiphopnummer in dit lijstje, want ik houd eigenlijk helemaal niet van hiphop.

9. Amenra – A Solitary Reign

A Solitary Reign van de Belgische band Amenra ademt pijn en is tegelijk beeldschoon. Waarschuwing: vanaf 1:40 wordt het écht hard.

8. Igor Stravinsky – Le Sacre du Printemps (pianoversie)

Le Sacre du Printemps veroorzaakte bij de premiere in 1913 een fikse rel. In een pianojasje is het rebelse stuk ook erg leuk. Volledige versie in de playlist, hierboven een promofilmpje voor het album Scandale.

7. MONO – Ely’s Heartbeat

MONO verwerkte een sample van een babyhartslagje in een schitterend stuk muziek. Daar smelt mijn kersverse vaderhart van.

6. Olivier Messiaen – Dieu parmi nous (uit La Nativité)

God met ons. Het is eigenlijk kerstmuziek, maar dit stuk van Olivier Messiaen draai ik met plezier het hele jaar door.

5. Ola Gjeilo – The Ground

Luister altijd naar je schoonvader als je nieuwe muziek wilt ontdekken. De mijne tipte me Ola Gjeilo en daar ben ik hem heel dankbaar voor.

4. Julien Baker – Rejoice

Eerlijk gezegd kwam ik pas deze week achter het bestaan van Julien Baker, maar dit nummer moet echt in het lijstje. Kippenvel, zo mooi.

3. Felix Mendelssohn Bartholdy – Wachet auf! (uit Paulus)

Dit koraal uit het oratorium Paulus heb ik dit jaar gezongen met mijn koor (en grijsgedraaid op Spotify). Die trompetten!

2. mewithoutYou – Carousels

mewithoutYou is mijn band van het jaar. Eerlijke muziek met een diepreligieuze lading. If I didn’t have You as my guide, I’d still wander lost in Sinai.

1. Johann Sebastian Bach – Komm, Jesu, komm

Bach op 1. Niet omdat het moet, maar omdat dit motet me door 2017 heen heeft geholpen. Jesus ist und bleibt der wahre Weg zum Leben.

Foto door Mark Solarski via Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s