Exit 2017. Wat een jaar was het. Ik scrolde daarnet even door alle posts die ik het afgelopen jaar heb geschreven en zag dat ik veel negatief klinkende titels heb gebruikt. Alsof ik wanhopig probeerde te begrijpen wat er in de wereld gebeurde.

Als er één ding is wat 2017 me heeft geleerd, is het wel dat me dat nooit gaat lukken. God laat zijn plannen niet begrijpen en dat is maar goed ook. Het leert me vertrouwen op wat ik wél weet: dat Hij trouw is aan wat Hij heeft beloofd.

Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven. (Matteüs 11:28)

Klein mannetje

Het mooiste wat me dit jaar is overkomen was de geboorte van mijn zoontje. Ik geef toe, gebroken nachten, huilbuien en poepluiers zijn niet altijd even welkom. Maar het is geweldig om het kleine mannetje te zien groeien, lachen en spelen.

Dat kleine mannetje is dwars door mijn plannen voor 2017 heen gewalst. Ik was van plan om meer te gaan bloggen, en vooral regelmatiger. Dat liep allemaal behoorlijk in het honderd. Pessimist die ik ben, heb ik zelfs even overwogen om maar helemaal te stoppen. Maar er is teveel wat ik wil delen. Ik ga door, op een lager pitje en af en toe met hulp van een gastblogger.

Nog even over die naam…

Al vanaf het begin voelde het niet prettig om mijn eigen naam boven mijn blog te zien staan. Ik wil de aandacht niet op mezelf vestigen, maar op de dingen waar ik over schrijf. En dus bedacht ik een nieuwe naam. Steil betekent star, streng in de leer. Niet dat ik een strenge, orthodoxe zeurpiet wil zijn, maar het is wél een knipoog naar mijn geloofsovertuiging, die je vast wel uit mijn posts kunt afleiden 🙂

En verder?

Voor 2018 heb ik natuurlijk weer allerlei plannen. Welke, dat ga ik hier maar niet te uitgebreid vertellen. Wie weet gaat het wel weer totaal anders dan ik heb bedacht. Een paar goede voornemens wil ik wel delen. Meer lezen bijvoorbeeld, en dan ook recensies plaatsen van de boeken die ik lees. Eén boek per maand is mijn doel (even afkloppen, want dit jaar heb ik dat bij lange na niet gehaald).

Ook wil ik meer schrijven over hoe je als jonge christen je verantwoordelijkheid kunt nemen voor de wereld. Ik mis vaak aandacht voor dat hele concrete, materiële vraagstuk in preken en ‘goede’ boeken, en ik denk dat we als christenen juist de plicht hebben om voorop te lopen in de strijd tegen overconsumptie, klimaatverandering en verharding.

Maar vooral hoop ik dat ik dit jaar mag schrijven over Gods goedheid. Wat er ook gebeurt, Hij is bij ons. Ik wens jullie een goed en gelukkig 2018, met Hem.

Von guten Mächten treu und still umgeben,
behütet und getröstet wunderbar,
so will ich diese Tage mit euch leben
und mit euch gehen in ein neues Jahr.

(Dietrich Bonhoeffer)

Foto door Jamie Street via Unsplash

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s