Kan ik de wereld redden?

Het filmpje ging de wereld over: een broodmagere ijsbeer die apathisch rondloopt, op zoek naar eten in een volledig ontdooid poollandschap. Ik zag hoe het stervende dier lusteloos kauwde op een halfvergaan zitje van een sneeuwscooter en voelde me machteloos. Want wat kan ik nou in mijn eentje doen aan klimaatverandering, milieuvervuiling en wat er nog meer mis is in de wereld?

Misschien herken je dat machteloze gevoel. Heeft het wel zin als jij duurzaam probeert te leven? Is dat niet een druppel op een gloeiende plaat? Begrijpelijk, want natuurlijk ga je de wereld in je eentje niet redden. Maar toch: alle kleine beetjes helpen. Al woon je nog bij je ouders, heb je geen eigen dak waar je zonnepanelen op kunt leggen en geen auto die je kunt inruilen voor een Prius of een Tesla – er zijn een heleboel kleine dingen die je kunt doen om duurzamer te leven!

Kritisch kijken naar je koopgedrag

Ga je graag naar de Primark en kom je dan thuis met twintig tasjes? Denk er dan eens bij na dat die kleren waarschijnlijk gemaakt zijn door iemand die veel te hard moet werken voor een hongerloontje (en van materiaal wat heel erg milieubelastend is). Koop alleen wat je écht nodig hebt en ga op zoek naar duurzame merken. Die zijn er genoeg tegenwoordig. Go Frank zet ze voor je op een rijtje.

Koop zoveel mogelijk spullen zonder verpakking. Shampoobars in plaats van plastic flessen, los fruit in plaats van bakjes en zakjes. Koop je spullen waar een doosje of zakje omheen zit, let er dan op dat de verpakking niet onzinnig groot is, of uit drie verschillende materialen bestaat en dus niet goed te recyclen is.

Beter & gezonder eten

Kook je zelf, dan is dit een koud kunstje. Koop biologische groenten, eet minder vlees (één dag per week geen rundvlees eten bespaart net zoveel water als een maand niet douchen!), koop seizoensgroenten en -fruit en check wat de milieuvriendelijkste keuze is. De Groente & Fruitkalender helpt je daarbij.

Kook je niet zelf, vertel dit verhaal dan eens aan je ouders/hospita/huisgenoten. Bewustwording kweken is ook een stap!

Minder verbruiken

Als je elke dag doucht, verbruik je flink wat water. Een paar minuutjes korter scheelt een heleboel. En de WC hoeft echt niet elke keer helemaal doorgespoeld te worden. Die stopknop zit er niet voor niks!

Al heb je spaarlampen of LED-verlichting in huis, doe ze uit als je naar een andere ruimte gaat. En stoken je ouders de verwarming op tot 21 graden? Draai de thermostaat eens stiekem terug naar 19. Wedden dat ze het niet eens merken!

Oh ja, en haal je telefoon op tijd van de lader! Vol is vol, als je ‘m opgeladen aan de netstroom laat hangen verspil je energie. De oplader zelf kun je beter ook uit het stopcontact halen. Laat je ‘m zitten, dan verbruikt-ie alsnog.

Bewuster reizen

Ja, ik weet dat je tegenwoordig voor een tientje naar Londen kunt vliegen. Maar helaas is vliegen enorm milieubelastend. Met het OV kom je ook in Londen – het duurt wat langer, maar het is véél beter voor het milieu. En dichter bij huis op vakantie kan ook superleuk zijn!

Is de auto van je ouders aan vervanging toe? Probeer ze dan eens zover te krijgen dat ze een hybride of een elektrische auto overwegen. Liefst tweedehands, niet omdat dat goedkoper is, maar omdat het produceren van een nieuwe auto enorm veel grondstoffen kost.

En verder…

Er valt natuurlijk nog veel meer te zeggen over hoe je duurzamer kunt leven. Als je meer wilt weten, lees dan Dit is een goede gids (ga ik binnenkort reviewen op dit blog) of De verborgen impact. Die boeken helpen je op weg. En onthoud: je kunt de wereld niet redden, maar elke stap die je zet is er één de goede kant op!

Foto door Patrick Hendry via Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s