Tips voor duurzame beginners

Wist je dat er elk jaar 85 miljoen bomen worden gekapt om stoffen te maken? En dat zo’n 30% van de milieubelasting die we veroorzaken te maken heeft met ons eten? Het zijn zomaar een paar feitjes in de kantlijn van Dit is een goede gids (voor een duurzame lifestyle), een stevig boek boordevol tips voor duurzaam leven.

Duurzaam = leuk

Bijna allemaal zijn we het erover eens dat we de wereld moeten redden. Maar hoe we daaraan kunnen meehelpen, dat weten we vaak niet zo goed. Moeten we daar niet allerlei offers voor brengen? Wordt het leven er niet veel lastiger door? Volgens Marieke Eyskoot hoeft dat niet. Eyskoot is expert op het gebied van duurzame mode en schreef dit boek om te laten zien dat duurzaam leven juist leuker en interessanter kan zijn – en dat we het allemaal kunnen.

In vijf hoofdstukken loopt Eyskoot de belangrijkste terreinen van het leven langs: kleding, verzorging, eten, wonen & werken en vrije tijd. Ze bespreekt de impact van elk van deze onderwerpen op het milieu en de wereld en vertelt hoe wij verschil kunnen maken. Als tussendoortje zijn interviews opgenomen met mensen die op een of andere manier iets voor een betere wereld doen – eigenaars van kledinglabels en oprichters van saladebars, maar ook tv-persoonlijkheden en bloggers. Aan het eind van elk hoofdstuk vind je een lijst met duurzame winkels en merken. Het zesde hoofdstuk is helemaal gewijd aan het verzamelen van kennis en staat boordevol kijk- en leestips.

Niet meteen perfect

Wat me vaak tegenstaat aan boeken en blogs van duurzaamheidsgoeroes is dat ze af en toe een beetje neerbuigend zijn. Zo van: wij zullen jou wel eens even vertellen hoe je duurzaam moet leven. Niks daarvan in Dit is een goede gids. Eyskoot benadrukt juist dat het niet meteen perfect hoeft; elke stap die je zet is er een de goede kant op. Ze aarzelt  niet om haar eigen ‘duurzame zonden’ op te biechten. Prettig, want zo voel ik me niet meteen een loser omdat ik niet helemaal zero waste leef en niet veganistisch eet.

De opzet van Dit is een goede gids is ideaal voor duurzame beginners zoals ik. Eyskoot maakt je nog eens extra bewust van de impact die jouw levensstijl heeft en voorziet je meteen van tips en inspiratie. En dat werkt: elke keer als ik de goede gids pak, jeuken mijn handen al om de volgende duurzame stap te zetten. Je bent gewaarschuwd!

Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle
Marieke Eyskoot
Keff & Dessing, 336 pagina’s

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s