Filmrecensie: Black Panther

De meeste superheldenfilms van Marvel kijk je niet om hun diepgang. Maar Black Panther, de nieuwste schepping van de Amerikaanse studio, biedt naast buitenissige stunts en knotsgekke kostuums ook stof tot nadenken.

Panterpak

In 1966 introduceerde Marvel het karakter Black Panther in stripboeken. Zonder panterpak heet hij T’Challa en regeert hij het fictieve Afrikaanse landje Wakanda. De onderdanen van koning T’Challa leiden op het eerste gezicht een armoedig leven, maar achter de schermen bezitten ze technologische kennis waar de rest van de wereld alleen maar van kan dromen.

Black Panther neemt het in de film op tegen maar liefst twee slechteriken. De ene, Ulysses Klaue, is een Zuid-Afrikaan met een sonisch wapen in zijn arm. De andere is T’Challa’s bloedeigen neef, die de troon van Wakanda voor zichzelf claimt. Neef N’Jadaka heeft een nobel doel; hij wil de technologische verworvenheden van Wakanda gebruiken om zwarten wereldwijd te bevrijden van onderdrukking.

Zwarte film

Black Panther is een opvallend zwarte film. Zwarte helden, een zwarte bad guy met het hart op de goede plek. Het lot van de wereld is in handen van een zwarte natie. In plaats van een tweederangsplek krijgen zwarten het hoofdpodium. Dat is een verfrissend perspectief in de overwegend witte filmwereld.

Onvrede

De Wakandans zijn bang dat ze hun unieke positie verliezen als ze anderen laten delen in hun rijkdom. Dat lokt onvrede uit en dreigt zelfs tot een gewelddadige vrijheidsstrijd te leiden. De moraal is helder: de wereld verbeteren doe je niet met wapens, maar door rechtvaardigheid en nederigheid.

Met een beetje kwade wil kun je een film die deze thema’s aansnijdt zien als linkse diversiteitspropaganda. Bij Black Panther gaat dat echt niet lukken. De film prikkelt, maar doet dat subtiel genoeg. Geen moment heb je het gevoel dat je een politieke boodschap wordt opgedrongen.

‘Eindelijk een Marvel-film die ook ergens over gaat’, kopte De Morgen. Beter kan ik het niet samenvatten. Black Panther is verrassend diepzinnig en zet aan tot nadenken. Absoluut kijken dus, deze film!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s