God was erbij

Een dinsdagavond in september. Met 700 anderen luisterde ik naar Julien Baker. De twintiger uit Tennessee schrijft liedjes over angst en depressie, hoop en herstel. Muisstil was het toen ze zong: I know there’s a God and He hears either way, when I rejoice and complain“.

Twee weken later stond ik in een volle zaal te luisteren naar Rend Collective. De stemming zat er goed in. We zongen luidkeels mee over Gods liefde, over het evangelie van Jezus Christus.

De zondag daarna zat ik in de kerk. De preek ging over het nut van het geloof: “…dat alleen de genoegdoening, gerechtigheid en heiligheid van Christus mijn gerechtigheid voor God is, en dat ik die niet anders dan alleen door het geloof aannemen en mij toe-eigenen kan.”

Getuigen van Christus

En God was erbij. Elke keer. Had je me tien jaar geleden gevraagd of dat kan, dan had ik resoluut nee gezegd. Gods Geest werkt in de kerk, niet bij gospelconcerten en al helemaal niet in de grote zaal van Paradiso. Met dat idee ben ik opgegroeid.

Het is de taak van de Geest om te getuigen van wat Christus voor mensen heeft gedaan en hun harten voor Hem te openen. Dat doet de Geest vooral in de kerk; de aangewezen plek waar van Christus wordt verteld.

Te werelds

Maar Gods Geest laat zich niet beperken. Hij werkt overal waar van Christus wordt verteld. Het evangelie, het goede nieuws, vindt zijn weg ook buiten de kerk. In sferen die reformatorische kerkmensen veel te vrolijk vinden, veel te werelds, wordt het kruis van Christus verkondigd.

Reformatorische kerkgangers in donkere pakken, een zaal vol dansende christenen en een verzameling misfits die zich herkent in het verhaal van een depressieve zangeres: God maakt zich aan al deze mensen bekend. Zodat ze naar Hem gaan verlangen, in Hem gaan geloven en voor eeuwig met Hem leven.

Foto door Jo Jo via Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s